Ako pripraviť alebo ako nepripraviť kvas
Aké rôzne podoby môže mať kvas, tak o tom nás presvedčili tieto fotografie.
Správna príprava kvasu, jeho uskladnenie je základom dobrého ovocného destilátu. Do destilátu sa dostane všetko to, čo skončí v kvase. Kvas je aj obrazom pestovateľa, jeho prístupu k ovociu a hlavne k pálenici. Stáva sa, že zle pripravený kvas nie je možné ani vypáliť. Pestovatelia často podcenia jeho prípravu. Očakávajú, že kvasný proces začne tak či tak. Mýlia sa. Správne kvasenie má svoje zákonitosti.
Suchý kvas
Suchý kvas je prakticky nepoužiteľný na výrobu ovocného destilátu. Chýba mu šťava. Taký kvas nie je stratený, ale treba mu pomôcť aby ožil. Naštartovať kvasenie sa v tomto prípade dá už len cukrovou vodou.

Hnilé ovocie
Čo do kvasu rozhodne nepatrí, je hnilé ovocie. Ak sa skombinuje s tým, že nie je riadne pomleté ku kvaseniu prakticky ani nedochádza. Ovocie pokračuje v procese hnitia a do kvasnej hmoty sa dostávajú látky, ktoré tam nemajú čo robiť. Veď kúpi si niekto hnilé ovocie na konzumáciu? Zrejme nie. Tak prečo sa z neho pokúšať pripraviť dobrý ovocný destilát.
Neočistené ovocie
Ovocie pred založením kvasu, jeho pomletím je nutné očistiť od nečistôt, trávy, ak je popadané na zemi, od lístia, ktoré ostalo na stopkách, od samotných stopiek. Do kvasu musí ísť len kvalitné, čisté a zrelé ovocie. V žiadnom prípade nie hnilé, celé, špinavé, s nečistotami, zvyškami zeme, trávy, listov, stopiek, kôry, slamy.

Máte aj vy podobné skúsenosti?
Ak ste sa stretli aj vy s nekvalitne založeným kvasom a máte fotografie, videá alebo iné zaujímavosti súvisiace s pálením ovocia, pošlite nám ich na mail: info@palenice.sk
Alebo pripojte svoj komentár a skúsenosti.
Najzaujímavejšie odmeníme. Váš Palenice.sk tím.