Prichádza obdobie, kedy niektorí pestovatelia chcú zo svojho starostlivo opatrovaného ovocia, ktoré bolo naložené v nádobách a pod drobnohľadom dozrievalo, vyťažiť tú najlepšiu pálenku. Najlepšiu čo do chuti a kvality, ale samozrejme v optimálnom množstve.
Po úrode spred dvoch rokov a minuloročnej úrode ovocia, kedy boli niektoré pálenice otvorené ešte v máji, sa tento rok následkom jarných mrazíkov a ďalších rozmarov počasia očakáva úroda na niektorých miestach bohužiaľ nižšia.
Minulosť a súčasnosť
V minulosti keď bolo veľa pestovateľov a páleníc relatívne málo, bol často problém nájsť vhodný termín na premenu ovocného kvasu na lahodný ovocný destilát. Aj keď sa ovocie dosť zaváralo a vyrábali sa z neho kompóty, viac sa uskladňovalo na zimu, i tak z neho ostalo dostatok na naloženie do sudov a rôznych iných nádob za účelom získania tradičného „lieku“.
Našťastie sa situácia v poslednom desaťročí výrazne zmenila k lepšiemu a v súčasnosti si už pestovatelia môžu vyberať, kde si svoje ovocie nechajú vypáliť.
PPD a KPD
A práve k tomu sa snaží významnou mierou dopomôcť aj firma DESTILA, s.r.o., ktorá je tradičným výrobcom potravinárskych zariadení, vrátane destilačných prístrojov už od roku 1947. Tieto prístroje s príslušenstvom ponúka, vyrába a dodáva v rôznych variantoch vykurovania, ktoré vychádzajú z troch základných typov objemov a to 150, 300 a 600 l.
Výrobný program rešpektuje tiež dve základné technológie destilácie: klasickú, dvojkotlovú technológiu, ktorá má označenie PPD a modernú, stále obľúbenejšiu jednokotlovú s rektifikačnou kolónou a označením KPD.
Kolónový destilačný prístroj (KPD)
Od roku 1999 kedy bol tento moderný destilačný prístroj s rektifikačnou kolónou uvedený na trh v Čechách, získal veľkú obľubu nielen v radoch pestovateľov, ale aj u samotných destilatérov. Destila za to obdobie dodala viac ako 100 takýchto zariadení nielen v Čechách a na Slovensku.
Kolónový destilačný prístroj (chránený priemyselným vzorom č. PVZ 2005-3619, ktorý vydal Úrad priemyselného vlastníctva v Prahe) priviedla DESTILA takmer k dokonalosti. Reč je o komforte pre obsluhu, o úspore priestoru, o znížení spotreby vody a elektrickej energie, ale aj o využití odpadového tepla.
A čo je tiež dôležité, zvýšila sa kvalita získaného destilátu. Zariadenie so zabudovaným medeným katalyzátorom spĺňa najprísnejšie kritéria pre obsah škodlivých látok. Čistota destilátu je výrazne lepšia, ako pre daný druh liehu požaduje legislatíva (ČR).
O chuťových kvalitách destilátov z kolónových páleníc je možné presvedčiť sa napríklad pri vyhlasovaní víťazov na rôznych súťažiach – koštovkách – ovocných páleniek. Na nich si výrobky z týchto prístrojov už roky tradične udržiavajú popredné miesta v mnohých kategóriách.

Destila vo svete
Vzhľadom k tomu, že kolónové destilačné prístroje firmy DESTILA sú certifikované skúšobňou TÜV CZ podľa platných európskych noriem, sú obľúbené aj za hranicami. Zdobia tak nie jednu pestovateľskú pálenicu alebo ovocný liehovar.
Medzi najvzdialenejšie destinácie, kde bolo zariadenie KPD nainštalované patrí Vietnam (KPD 600), Peru (KPD 600) a Kanada (KPD 300).
V druhej polovici roku 2013 sa uskutočnila jedna z najväčších dodávok destilačného zariadenia KPD v Čechách. Išlo o ovocný liehovar a pestovateľskú pálenicu v Janové pri Vestíne, kde boli nainštalované naraz všetky tri veľkosti kolónových destilačných prístrojov.
Destila na Slovensku
Stále väčší záujem o destilačné zariadenie KPD je aj na Slovensku. Na území Slovenska boli okrem nových dodávok taktiež rozširované a modernizované už existujúce pestovateľské pálenice a ovocné liehovary. Niekde sú dokonca v prevádzke aj 3 zariadenia KPD vedľa seba.
Napríklad v obci Biskupice si k fungujúcim zariadeniam KPD 150 a KPD 300 dali nainštalovať najväčšie dodávané zariadenie KPD 600. V pálenici Jelšovce, kde idú zákazníkovi ako s kvalitou služieb, tak aj potrebným zázemím doslova naproti, sa rozhodli naopak vyjsť v ústrety aj drobným pestovateľom. K už existujúcim zariadeniam KPD 600 a KPD 300 si nechali namontovať KPD 150.
V pálenici Martin v Priekope, ktorej majiteľ je veľkým zberateľom popredných umiestnení z rôznych pestovateľských súťaží a koštoviek, a to nielen so svojimi pálenkami, ale aj s pálenkami zákazníkov vyrobených na jeho zariadení KPD 300, rozšíril svoju výbavu tiež o KPD 600.
Trvalý záujem o destilačné prístroje pre pálenice svedčí o tom, že postaviť a prevádzkovať pálenicu je i ekonomicky zaujímavý podnikateľský projekt. Obzvlášť to platí pre regióny, kde výroba ovocných destilátov nemá takú tradíciu a kde nie je pestovateľských páleníc ani v súčasnosti veľa.

Pálenica a pivovar
Vlastnú pestovateľskú pálenicu uviedla do prevádzky v roku 2012 v Slávkove pri Brne aj firma DESTILA. Sú v nej nainštalované najnovšie varianty destilačných prístrojov KPD 150 a KPD 300.
Vo februári roku 2013 bola vedľa otvorená pivovarnícka reštaurácia a minipivovar. V štýlovom prostredí pivovarníckej reštaurácie, ktorá má kapacitu 50 miest a príjemnú letnú záhradku, si môže zákazník skrátiť čakanie na vypálenie destilátu. Zároveň môže prísť s rodinou, priateľmi a ochutnať slavkovskú desiatku alebo dvanástku alebo v priebehu roka varené pivné špeciály.
Unikátne spojenie pivovaru a pálenice je tiež výzvou pre turistov a návštevníkov areálu slavkovského bojiska. Pre nich sú na tomto mieste pripravené nielen exkurzie a degustácie, ale aj v priebehu roka aj zaujímavé kultúrne akcie.
Text, foto: mh, destila.cz
www.destila.cz
www.slavkovskypivovar.cz
12. júla 2018 @ 6:25
Dobrý deň. Mal by som záujem o toto zariadenie a získanie certifikátu pre pálenie liehovín.