Drienkový kvas a vlastná drienkovica

Do redakcie sme dostali otázku od nášho čitateľa Romana, ktorý sa pýta.

V živote som nezakladal žiadny kvas, ale tento rok som sa rozhodol spraviť vlastnú drienkovicu. Kvas som založil tak, že som drienky rozpučil, pridal som 2 kg cukru rozpusteného vo vode na jeden sud a zamiešal som to.
Zhruba tri týždne sa s kvasom niečo dialo, potom však prišli chladné dni a ešte chladnejšie noci a kvas zastal. Dnes je to 6 týždňov, čo mám kvas založený a refraktometrom som nameral hodnotu zvyškového cukru na úrovni 7 Bx. Netuším, aké číslo treba odrátať, aby som zistil skutočnú hodnotu cukru v kvase.
Myslíte, že kvas je už pripravený na vypálenie?
Pripadne, nemôže už byť prekvasený?

Pretože cca v štvrtom týždni som kvas kontroloval a bolo z neho poriadne cítiť alkohol. Teraz je to len taký slabučký závan.
Ďakujem veľmi pekne za radu.

Odpoveď odborníka

O stanovisko sme požiadali Ing. Júliusa Forsthoffera, CSc., popredného slovenského odborníka v oblasti liehovarníctva a páleníc.

Pán Roman nenapisal, či ten pridaný cukor do kvasu nasypal alebo cukor vopred rozpustil vo vode. Druhy spôsob je správny, pretože iba nasypaný cukor sa v ovocnej „kaši“ zle rozpúšťa. Keď v kvase už prebehne aj čiastočná fermentácia, stáva sa stanovenie cukornatosti refraktometrom, ale aj rôznymi „cukromermi“ nepresné a nespoľahlivé, pretože aj malá prítomnosť alkoholu skresľuje údaje.

Na stanovenie zvyškového cukru v podmienkach pestovateľského pálenia nemáme vhodnú metódu, takže odporúčam iba pokus, ktorý môže naznačiť. či kvasenie prebehlo úplne. Z kvasu odoberieme asi liter priemernej vzorky, dáme ju do tepla (na radiátor, aby sa zvýšila teplota až na 30 stupňov Celzia a pridáme tam kúsok obyčajného droždia. Zamiešame a počkáme. Ak je ešte v kvase nedokvasený cukor, prejaví sa to tým, že skúšobná vzorka začne po ohriati a pridaní droždia kvasiť, tvoriť bublinky alebo minimálne penu. V takom prípade treba ostatok kvasu dať do teplejšieho prostredia, aby po ohriati mohol dokvasiť. Ak ale vzorka na ohriatie a prídavok droždia už nereaguje, značí to, že je to prekvasené a nie je tam prebytok neskvaseného cukru.

Toto je rýchla skúška, orientačná, trvá jeden deň, ale môže dať pestovateľovi orientáciu či už s kvasom ísť na vypálenie.
Samozrejme, presné určenie či kvas obsahuje nedokvasený cukor, môže urobiť len chemická skúška.

Prihlásiť sa na odber videí

My z redakcie Palenice.sk odporúčame pozrieť si aj videonávod a prečítať si článok o kontrole kvasov.

VideonávodAko skontrolovať kvas 

ČlánokAko zistiť, že je už kvas dobrý do pálenice

A ak chcete mať informácie o zakladaní kvasov medzi prvými, tak sa prihláste na odber našich videí na YouTube kanáli Palenice.sk – odber videí

A ak nie ste ešte medzi nami vo FB skupine – Poradca pestovateľa, tak sa môžete stať členom. Momentálne je nás 1 668. Požiadať o členstvo môžete kliknutím/ ťuknutím SEM.

Niečo o drienke alebo Drieň obyčajný (Cornus mas)

Drienka vyrastá do 2 až 6 metrovej výšky. Koruna je široká a nepravidelná. Kôra je najskôr svetlohnedá, neskôr tmavohnedá, borka sivohnedá až černastá, pozdĺžne sieťovito rozpukaná, okrajmi sa od kmeňa odkláňa.

Drieň obyčajný (ľudovo Drienka)
Drieň obyčajný

Ker kvitne v marci ešte pred rozvitím listov. Plod je veľká kôstkovica, elipsovitá alebo súdkovitá kyslastá červená drienka, obsahuje veľkú kôstku. Dozrieva v septembri až v októbri.

Zo semien sa praží náhrada kávy. V ľudovom liečiteľstve sa používali plody, listy, ale najmä kôra. Jeho plody sa využívajú na výrobu alkoholického nápoja drienkovice.

Zdroj: Wikipedia
Foto: Pixabay.com