Doba potrebná na prekvasenie kvasu býva pri rôznych surovinách odlišná.
Slivkový kvas kvasí pri teplotách 15 až 20 °C približne 4 až 6 týždňov. V zimných mesiacoch, kedy priemerná teplota v kvasiarni býva 3 až 4 °C, trvá kvasenie 2 až 3 mesiace.
Čerešňový aj marhuľový kvas dozrieva veľmi rýchlo. Dosť často už do 2 týždňov. Kvas z mirabeliek alebo ringlot kvasí ďaleko rýchlejšie, väčšinou 1 až 3 týždne. Kvas z bobuľového ovocia, ako z čučoriedok alebo ríbezlí priemerne kvasí 3 až 4 týždne. Jablkový a hruškový kvas dozrieva za 2 až 3 týždne, ak je však zákvas silný a teploty okolo 30 °C, je možné dobu kvasenia skrátiť na 2 až 4 dni. Napríklad, jedna z najdlhších dôb kvasenia býva pri kvasení trniek a to až 3 mesiace. Hlavnou príčinou sú prítomné triesloviny, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú kvasenie.
Aj vy máte skúsenosti s kvasením? Pripojte svoj komentár, zaujímavosti súvisiace s kvasením. Alebo aký kvas sa Vám podarilo pripraviť. Príspevky v podobe komentárov uverejníme.
Váš Pálenice Tím.
29. septembra 2018 @ 16:48
Dobry den, chcel by som sa opytat ako dlho by mal kysnut kvas z hrozna?
16. septembra 2019 @ 17:04
Prajem dobrý deň, chcem sa opýtať, ako dlho kvasí kvas z hrozna. A ďalšia otázka je, či môžem dať do jedného suda kvasiť spolu hrozno a jablká alebo aj slivky. Zo všetkého mám málo na jeden sud. Ďakujem za odpoveď.
S pozdravom
8. decembra 2021 @ 19:29
Dobry den kolko trva kvasenie ,kvas z hrozna?
3. mája 2022 @ 11:13
0rajem krásny deň. Chcem sa opýtať,mám kvas zo sliviek duranzii a kvas mi už kvasi 5 mesiacov. Čo to znamená? Ďakujem.