Doba potrebná na prekvasenie kvasu býva pri rôznych surovinách odlišná.

Slivkový kvas kvasí pri teplotách 15 až 20 °C približne 4 až 6 týždňov. V zimných mesiacoch, kedy priemerná teplota v kvasiarni býva 3 až 4 °C, trvá kvasenie 2 až 3 mesiace.

Čerešňový aj marhuľový kvas dozrieva veľmi rýchlo. Dosť často už do 2 týždňov. Kvas z mirabeliek alebo ringlot kvasí ďaleko rýchlejšie, väčšinou 1 až 3 týždne. Kvas z bobuľového ovocia, ako z čučoriedok alebo ríbezlí priemerne kvasí 3 až 4 týždne. Jablkový a hruškový kvas dozrieva za 2 až 3 týždne, ak je však zákvas silný a teploty okolo 30 °C, je možné dobu kvasenia skrátiť na 2 až 4 dni. Napríklad, jedna z najdlhších dôb kvasenia býva pri kvasení trniek a to až 3 mesiace. Hlavnou príčinou sú prítomné triesloviny, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú kvasenie.

Ako na dobrú hruškovicu

Aj vy máte skúsenosti s kvasením? Pripojte svoj komentár, zaujímavosti súvisiace s kvasením. Alebo aký kvas sa Vám podarilo pripraviť. Príspevky v podobe komentárov uverejníme.

Váš Pálenice Tím.