Ako skontrolovať kvas jednoducho a rýchlo
Kvas je možné skontrolovať aj s použitím dostupných nádob a pomôcok. Jednu z možností nám predviedol dlhoročný odborník Dpt. Jozef Beňo st.
Spôsobov na zistenie, či je už kvas pripravený do pálenice alebo musí ešte počkať je viacero. Jednoduchý a hlavne praktický spôsob ukázal Jozef Beňo st., s použitím pomôcok, ktoré má pestovateľ takpovediac po ruke. Uplatní sa hlavne vtedy, ak je sud uzavretý igelitom a stiahnutý gumou alebo špagátom upevneným na gume. Viac v inštruktážnom videu.
Uvádzame aj spôsob odobratia kvasu zo suda pomocou hadičky, a to tak, že vytlačíme vzduch a nasávame len tekutinu bez drte. Následne kvas prelejeme do sklenenej nádoby a ponecháme pri izbovej teplote. Uložíme ho na teplé miesto a sledujeme.
Posielajte otázky
Ak máte otázky ohľadom prípravy kvasu, kontroly kvasu alebo ste sa stretli s niečím, s čím si neviete poradiť, napíšte na: info@palenice.sk
Na všetky otázky odpovieme a uverejníme.