V pestovateľskej pálenici sa stala zaujímavá situácia. Pestovateľ vypálit destilát, ktorý mal modrastú farbu. Čo to spôsobilo a je takto vypálený ovocný destilát vôbec vhodný na konzumáciu?
Modrý destilát
Prekvapenie je na mieste. Veď kto by očakával, že jeho destilát bude mať inú farbu ako priezračnú? Vysvetlenie je pritom jednoduché a zároveň veľmi poučné. A opäť sme pri kvalite ovocia a založenia kvasu. Vo videu objasní odborník na pestovateľské pálenie ovocia Dpt. Jozefa Beňa st., čo spôsobuje modrastú farbu v ovocnom destiláte. A zároveň vysvetlí, ako tomu zabrániť.
Odporúčame, pozrieť si postup prípravy slivkového kvasu.
Nepodceňujte prípravu kvasu!
Sústreďte sa na základené pravidlá prípravy ovocia:
- ovocie pred založením kvasu riadne preberte
- do kvasu nedávajte ovocie, ktoré je hnilé alebo nezrelé
- ovocie umyte, ošetrite a zbavte nečistôt
- odstráňte konáriky, listy, trávu a zvyšky zeme
- ovocie s rôznou cukornatosťou nemiešajte
- ovocie zomeľte na čo najmenšie časti, prípadne podrvte
Takto pripravené ovocie je zárukou, že kvas z neho bude dobrý. V ďalšom článku si povieme, čo najviac ovplyvní kvalitu výsledného ovocného destilátu. Ale aj o tom, že aj z dobrého ovocia môžeme získať nie práve dobrý ovocný destilát.
Ak máte podobné skúsenosti, napíšte nám na info@palenice.sk alebo nižšie dole do komentára. Tešíme sa na vaše názory alebo otázky.
Váš Palenice.sk tím.
Text, video: Palenice.sk tím, foto: palenice.sk, pixabay.com