PORADŇA PESTOVATEĽA. RADY A TIPY.

Profesor Ivan Hričovský je jeden z najvýznamnejších odborníkov v oblasti ovocinárstva a pestovania ovocia na Slovensku. A vzhľadom na fakt, že sa pestovatelia čoraz viac zaujímajú o zdravšie a kvalitnejšie ovocie, požiadali sme profesora Ivana Hričovského o priblíženie niektorých odrôd ovocia. Z tejto myšlienky vzniklo niekoľko častí, kde profesor Ivan Hričovský odborne poradí, z ktorého ovocia je možné pripraviť kvalitný kvas. A nielen to. Zároveň poukáže na odrody, ktoré nie sú náchylné na choroby (chrastavitosť, múčnatka) a predstaví tie odrody, ktoré boli typické pre naše územie.

Základom kvalitné ovocie

Kvalitný kvas môže vzniknúť len z kvalitného ovocia. A ovocie musí najprv dozrieť a samozrejme, počas tohto procesu nesmie byť napadnuté chorobami ani plesňou. Chemické postreky síce ochránia ovocie, ale stopové prvky ostávajú na ovocí. A to sa môže prejaviť aj na jeho chuti. Preto by sme sa mali sústrediť pri príprave kvalitných ovocných destilátov na také odrody, ktoré sú prirodzene odolné a chemický postrek nepotrebujú. Následne ovocie správne ošetriť a pripraviť do kvasu. Chuť a vôňa ovocia rozhoduje pri posudzovaní ovocných destilátov najvýraznejšie. Mdlá chuť alebo nevýrazná vôňa znamenajú stratu bodov pri jeho hodnotení. Šampióni a víťazi odrôd majú výraznú chuť aj vôňu. Ak zvažujete, aké ovocie je vhodné na prípravu kvalitné ovocného destilátu a snáď aj budúceho šampióna, poradňa pestovateľa je určená práve vám.

Vedeli ste?

Ak by ste chceli chrániť moderné odrody jabĺk proti chrastavitosti a múčnatke, museli by ste spraviť 4 až 6 chemických postrekov ročne.
Ak budete pestovať tradičné odrody tzv.”kožovky”, predídete ich chorobám a zároveň úroda bude lepšia.
Ak sa rozhodnete pestovať odrody huršiek Nashi a Dicolor, predídete hrdzi hruškovej.

 

Rez jablone. Predvádza profesor Ivan Hričovský.
Rez jablone. Predvádza profesor Ivan Hričovský.

Profesor Ivan Hričovský odpovie každému, kto sa s ním spojí.
Kontakty na profesora Ivana Hričovského
Alebo môžete zanechať odkaz.

Text, foto, video: Pálenice Tím