Vždy na jeseň, po 15. októbri je najvyšší čas na výsadbu ovocných stromčekov. Ako však postupovať, keď si kúpime stromček z ovocnej škôlky? A môžeme v tomto období vysádzať aj teplomilné ovocné stromčeky?

Na tieto otázky odpovie profesor Ivan Hričovský, najvýznamnejší slovenský odborník v oblasti ovocinárstva v pripravenom videu.

Jednoduchý postup v 4. krokoch

Presný postup je uvedený v inštruktážnom videu. Základné kroky, na ktoré nesmie zabudnúť žiadny pestovateľ :

  1. koreňovú sústavu – koreň – vložiť do nádoby s vodou
  2. skrátenie korienkov – aby koreň ožil
  3. vykopeme jamu pre ovocný stromček
  4. miesto očkovania – vždy nad zemou

V tomto období už nevykonávame rezy ovocným stromčekov. Dreviny sú vo vegetačnom pokoji. Tie budú aktuálne na jar a v lete. Tzv., jarné a letné rezy ovocných drevín. Jarný rez sa vykonáva z dôvodu, aby sme urýchlili rast a zväčšenie prírastkov. Naopak letný rez slúži na spomalenie rastu a preriedenie prírastkov.

Dobrá rada

A práve pri rezoch ovocných drevín sa zastavíme.

Väčšina pestovateľov robí rezy ovocných drevín neuvážene. Buď neskoro na jeseň alebo v správnom období zhruba do 15. septembra, ale režú väčšinou nové prírastky.

Ako odhaliť, čo rastie na novej vetvičke?

Napríklad jabloň prvý rok vyženie nové prírastky, kde rastú len listové púčiky. Každý púčik na takomto prírastku je listový.

Čo sa stane, ak ho zrežeme?

Vyrastie nový prírastok, ktorý bude mať opäť len listové púčiky. Takto sa dopracujeme k „metline“.

Ako postupovať, aby sme získali krásne ovocie, ktoré môžeme využiť na založenie dobrého jablkového kvasu?

  1. Prírastky v 1. roku – NEREZAŤ
  2. Z týchto púčikov vyrastú o rok listy a na jeseň nasadí kvetné púčiky
  3. Na tretí rok máme ovocie

Zapamätajte si!

Jabloň rodí ovocie (jablká) na dvojročnom dreve. Viac o rezoch ovocných stromov pripravíme pred jarnou sezónou, tak aby sa pestovatelia mohli pripraviť. A samozrejmosťou je, že postup nám predvedie profesor Ivan Hričovský.

Odporúčame pozrieť si postup, ako založiť jablkový kvas.

Ako založiť  jablkový kvas

Ak máte podobné skúsenosti, napíšte nám na info@palenice.sk alebo nižšie dole do komentára. Tešíme sa na vaše názory alebo otázky.

Váš Palenice.sk tím.

Text, video: Palenice.sk tím, foto: palenice.sk