-
- Fórum
- Témy
- Posledný článok
-
-
Odrody ovocia
Ako ovocie sa označujú obyčajne sladké jedlé plody alebo semená prevažne viacročných semenných rastlín, najčastejšie drevín. Z biologického hľadiska je ovocným druhom (aspoň čiastočne) jedlá rastlina s plodom nad zemou. V praxi sa však tento termín používa k označeniu sladkých dužinatých plodov užitočných stromov, kríkov ale aj lesného ovocia. Veda, ktorá sa zaoberá posudzovaním jednotlivých odrôd sa nazýva pomológia, podľa staro-Rímskej bohyne ovocia Pomony, inak chápané ako personifikácie ovocia. Ovocie je veľmi významným zdrojom vitamínov. Hlavnou zložkou ovocia sú voda a sacharidy (cukry). Obsah bielkovín a tukov je zanedbateľný (menej ako 1 %). Ovocie je nutričnými poradcami často doporučované ako bohatý zdroj vitamínov a živín, ale korelácie (súvzťažnosti) boli nájdené aj napríklad v pravdepodobnosti výskytu rakoviny.
- 246
- pred 1 hour, 8 minutes
-
Ovocné stromy
Životnosť, mrazuvzdornosť a vzrast ovocných stromov ovplyvňuje správne zvolená podnož a odroda, nie nadmorská výška a miesto škôlky v ktorej bol stromček vypestovaný. Podnože vyberajte predovšetkým podľa typu pôdy vo Vašej lokalite.
- 4
- pred 1 year, 10 months
-
Pestovanie ovocia
Všetko čo súvisí s pestovaním ovocia
- 7,631
- pred 4 days, 16 hours
-
Spracovanie ovocia
Uprostred studenej zimy unavené oko poteší pohľad do špajze. Ak sme sa pripravili, nájdeme tu plno farebných pohárov zaváraného ovocia či kompótov. Ak všetku tú nádheru nenakúpite v nejakom obchode je potrebné obetovať niekoľko letných dní a postaviť sa k sporáku. Alebo ovocie jednoducho vykvasiť a vypáliť na niečo jedinečné, čo v obchode určite nenájdeme. Pozrime sa bližšie na to, ako rôznorodo možno s plodmi ovocných stromov naložiť, aby sme sa z nich mohli tešiť aj v zime.
- 10
- pred 3 weeks, 6 days
-
Príprava kvasov
Návody, poznatky otázky a odpovede k príprave kvasu. Ako pripraviť kvas, ako vytriediť ovocie, ako ho spracovať a na čo nezabudnúť. Neprehliadnite naše videa na youtube.com
- 3
- pred 8 months, 3 weeks
-
Vypálenie kvasu
Tu určite nájdete nespočetne námetov a tém, na ktoré vieme reagovať a aj odborne poradiť. Na našom youtube.com kanály je veľa užitočných videí, ako aj toto o založení jablkového kvasu. A že to nie je len tak, svedčí aj výsledok a to je 1. miesto v kategórii Jablkovica. Prezrite si ich a zdieľajte, budeme veľmi radi za každý LIKE.
- 7
- Žiadne témy
-
Ovocné destiláty
Nová rubrika s názvom „Na slovíčko“, predstaví známe osobnosti z kultúrneho a spoločenského života, ako vnímajú dianie okolo pálenia ovocných destilátov, ich prípravy a samozrejme okorenené ich vlastnými skúsenosťami. Pozrite si naše video na www.youtube.com
- 2
- Žiadne témy
-
Degustácie a koštovky
Samotné hodnotenie, degustácia prebieha v komisiách, väčšinou troj až štvorčlenných. V tom momente sa destiláty hodnotia v základnom kole a priraďujú sa im body. Tie najlepšie vzorky destilátov postupujú do finále, kde zasadne komisia hodnotiteľov a rozhodne o šampiónovi koštovky, ochutnávky a o víťazoch jednotlivých odrôd. Ako prebieha posudzovanie jednotlivých destilátov sme priniesli v článku: Ako sa hodnotia destiláty.
- 4
- Žiadne témy
-
Odrody ovocia