Profesor Julius Forsthoffer vysvetlí, ako sa hodnotia destiláty. Priblíži základné princípy hodnotenia ovocných destilátov. Poukáže, na čo sa prihliada pri posúdení ich kvality. Vysvetlí, prečo sa niektoré vzorky destilátov nehodnotia, ale aj to, čo rozhodne o šampiónovi ochutnávky.
Ako sa hodnotia destiláty
Na hodnotenie destilátov sa používa systém 50 bodov a obsahuje 6 kritérií.
Vzhľad destilátu (čistota a farba vzhľadu)
2 body – VynikajúcaVynikajúca čistota, priezračný vzhľad a vynikajúca farba, typická pre daný druh destilátu. Intenzita a odtieň farby sú v súlade s celkovým charakterom destilátu.1 bod – NedostatočnýZákal, prípadne usadenina alebo farba celkom netypická pre daný druh destilátu.0 bodov – NeprijateľnýSilný zákal, prípadne usadenina alebo celkom neprípustná farba sú dôvodom až k vylúčeniu destilátu z hodnotenia.
Čistota vône destilátu (typickosť vône)
10-9 bodov – Vynikajúci
Vynikajúca čistota vône celkom bez negatívnych pachov (odkvapový, octový, pripálený, zemitý, aldehydický, hnilobný, chemicky syntetický, zatuchlý, lekárenský, po plesniach, po riedidlách, po plastoch, po mydle, dráždivý oxidom siričitým atď.)
8-7 bodv – Veľmi dobrý
Dobrá čistota vône bez negatívnymi pachmi, alebo menej výrazné.
6-5 bodov – Dobrý
Priemerné.
4-3 bodov – Menej prijateľný
Prítomné negatívne pachy výrazne narušujú ovocný charakter destilátu.
2-1 bod – Nedostatočný
Prítomné negatívne pachy prevažujú a prekrývajú ovocný charakter destilátu.
0 bodov – Neprijateľný
Intenzita negatívnych pachov je neprijateľná a je dôvodom k vylúčeniu k destilátu z hodnotenia.
Intenzita vône destilátu
10-9 bodov – Vynikajúca
Vynikajúca intenzita vône, veľmi výrazná a mimoriadne typická pre ovocný druh destilátu
8-7 bodov – Veľmi dobrý
Veľmi dobrá intenzita vône, typická pre daný druh destilátu
6-5 bodov – Dobrý
Menej výrazná vôňa destilátu
4-3 bodov – Menej prijateľný
Veľmi slabá, nevýrazná vôňa ovocia,
2-1 bodov -Nedostatočný
Celkom chýba vôňa typická pre daný druh destilátu.
0 bodov – Neprijateľný
Typ vône alebo intenzita vône sú neprijateľné a sú dôvodom k vylúčeniu destilátu z hodnotenia.
Čistota chuti destilátu
10-9 bodov – Vynikajúci
Vynikajúca čistota bez negatívnych príchutí. Pripomína čerstvé ovocie.
8-7 bodov – Veľmi dobrý
veľmi dobrá čistota chuti.
6-5 bodov – Dobrý
priemerná
4-3 bodov – Menej prijateľný
Prítomné negatívne príchute málo narušujú ovocný charakter destilátu.
2-1 bodov – Nedostatočný
Prítomné negatívne príchute prevažujú a prekrývajú ovocný charakter destilátu.
0 bodov – Neprijateľný
Intenzita negatívnych príchutí je neprijateľná a je dôvodom k vylúčenia destilátu z hodnotenia.
Intenzita chuti destilátu
10-9 bodov – Vynikajúca
Vynikajúca intenzita chuti, veľmi výrazná a mimoriadna typická pre ovocný druh destilátu.
8-7 bodov – Veľmi dobrý
Veľmi dobrá intenzita chuti.
6-5 bodov – Dobrý
Menej výrazná chuť ovocného destilátu. Priemerné.
4-3 bodov – Menej prijateľný
Veľmi málo intenzívna, nevýrazná chuť destilátu. Dominuje alkohol a nie ovocie.
2-1 bodov – Nedostatočný
Celkom chýbajúca chuť typická pre daný destilát.
0 bodov – Neprijateľný
Typ chuti alebo intenzita chuti sú neprijateľné a sú dôvodom k vylúčenia destilátu z hodnotenia
Harmónia chuti a vône (štruktúra, vyváženosť )
8-7 bodov – Vynikajúci
Vynikajúca harmónia chuti a vône, vysoko ušľachtilá, dokonale vyvážená harmónia.
6-5 bodov – Veľmi dobrý
Ušľachtilá a vyvážená chuť a vôňa.
4-3 bodov – Dobrý
Menej harmonická
2 bodov – Menej prijateľný
Neharmonické, nepríjemné
1 bodov – Nedostatočný
Celkom nevyvážená chuť a vôňa s výrazne vystupujúcimi neharmonickými zložkami alebo
príchuťami.
0 bodov – Neprijateľný
Harmónia chuti je celkom neprijateľná a je dôvodom k vylúčeniu destilátu z hodnotenia.
Hodnotenie produktov
50 bodov Šampión výstavy (vynikajúca kvalita )
48-49 Víťaz odrody (vynikajúca kvalita )
42-47 Zlatý destilát (výborná kvalita )
36-41 Strieborný destilát (veľmi dobrá kvalita )
30-35 Bronzový destilát (dobrá kvalita)
Vzorky, ktoré nezískajú minimálne 30 bodov nebudú odmeňované diplomom.
Komisionálne hodnotenie je anonymné preto sa nehodnotí druh a forma obalu, ani druh, forma a prevedenie etikety.
Hodnotiteľom sa oznámi iba číslo a druh posudzovanej vzorky; na základe toho vyplňuje hodnotiteľ príslušný individuálny záznam pre každú vzorku ktorého údaje sa doplnia do súhrnného hárku, ktorého údaje slúžia na celkové hodnotenie a finálne ocenenie posudzovaných vzoriek. Komisia posudzovateľov má mať nepárny počet členov; ich celkový počet závisí od počtu vzoriek prihlásených do hodnotenia v daných kategóriách.