Do redakcie sme dostali otázku od nášho čitateľa. Trápia ho červíky v kvase.

V priebehu kvasenia v plastovom sude (naplnený do 4/5, voľne položený vrchnák) sa vo vnútri suda medzi vrchnákom a marhuľovou masou vyskytli malé asi 3 až 4 mm dlhé biele červíky. Na povrchu „koláča“ tiež. Ovplyvní to kvalitu marhuľovice? Marhule boli v sude 2 týždne, uskladnené pri cca 24 stupňoch. Do suda boli dane odporúčané prímesy.

O odpoveď sme požiadali odborníka na pestovateľské pálenie ovocia a dlhoročného bývalého predsedu združenia pestovateľských páleníc na Slovensku Dpt. Jozefa Beňa.

,,Stretávame sa s podobnými problémami pri zakladaní kvasov. Ako čitateľ píše, ponechal vrchnák voľne položený, čím umožnil prístup atmosférickému kyslíku do kvasu. Tým pomohol práve červíkom, aby mohli prežiť v kvase. Červíky sú samozrejme nežiadúce, je nutné ich z kvasu odstrániť a následne kvas hygienicky ošetriť. Odporúčam zobrať 3 – 5 cm z vrchnej časti kvasu tak, aby už v kvase červíky neboli. Koláč s červíkmi je nutné vyhodiť z kvasu tiež. Takto ošetrený kvas je vhodný na vypálenie.“

Otázka čitateľa bola aj na kvalitu marhuľovice.

Na kvalitu ovocného destilátu má vplyv niekoľko faktorov. Tie najzákladnejšie sme pripravili v článku: Ako správne pripraviť kvas z ovocia. Dôležitá je samotná príprava kvasu a to ošetrenie ovocia pred samotným založením kvasu. Niektorí pestovatelia zabúdajú na starostlivosť o kvas a jeho zrenie. Práve tá môže výraznou mierou ovplyvniť kvalitu kvasu a následne aj kvalitu ovocného destilátu. Čo by sme podotkli je fakt, že voľne položený vrchnák nám nezachytí unikajúcu arómu z kvasu. Voľne položeným vrchnákom nezabránime ani prístupu atmosferického kyslíka, ktorý je pre samotné kvasenie nežiadúci.

Aký je rozdiel medzi kvasom, ktorý zrel s prístupom atmosférického kyslíka a bez jeho prístupu?

Rozdiel v kvasoch

Zavrieť sud na pevno pomocou vrchnáka sa neodporúča, nakoľko z kvasu počas chemického procesu uniká oxid uhličitý (CO2). Preto je nutné súd uzatvoriť tak, aby sme zabránili prístupu atmosferického kyslíka do kvasu a z kvasu umožnili unikať oxidu uhličitému.

Praktická ukážka.

 

Ak máte podobné skúsenosti, tak nám napíšte na info@palenice.sk alebo nižšie dole do komentára. Tešíme sa na vaše názory alebo príklady, ako zakladáte kvas vy.

Váš Palenice.sk tím.

Text, video: Palenice.sk tím, foto: pixabay.com