Do redakcie sme dostali otázku od nášho čitateľa. Trápia ho červíky v kvase.
V priebehu kvasenia v plastovom sude (naplnený do 4/5, voľne položený vrchnák) sa vo vnútri suda medzi vrchnákom a marhuľovou masou vyskytli malé asi 3 až 4 mm dlhé biele červíky. Na povrchu „koláča“ tiež. Ovplyvní to kvalitu marhuľovice? Marhule boli v sude 2 týždne, uskladnené pri cca 24 stupňoch. Do suda boli dane odporúčané prímesy.
O odpoveď sme požiadali odborníka na pestovateľské pálenie ovocia a dlhoročného bývalého predsedu združenia pestovateľských páleníc na Slovensku Dpt. Jozefa Beňa.
,,Stretávame sa s podobnými problémami pri zakladaní kvasov. Ako čitateľ píše, ponechal vrchnák voľne položený, čím umožnil prístup atmosférickému kyslíku do kvasu. Tým pomohol práve červíkom, aby mohli prežiť v kvase. Červíky sú samozrejme nežiadúce, je nutné ich z kvasu odstrániť a následne kvas hygienicky ošetriť. Odporúčam zobrať 3 – 5 cm z vrchnej časti kvasu tak, aby už v kvase červíky neboli. Koláč s červíkmi je nutné vyhodiť z kvasu tiež. Takto ošetrený kvas je vhodný na vypálenie.“
Otázka čitateľa bola aj na kvalitu marhuľovice.
Na kvalitu ovocného destilátu má vplyv niekoľko faktorov. Tie najzákladnejšie sme pripravili v článku: Ako správne pripraviť kvas z ovocia. Dôležitá je samotná príprava kvasu a to ošetrenie ovocia pred samotným založením kvasu. Niektorí pestovatelia zabúdajú na starostlivosť o kvas a jeho zrenie. Práve tá môže výraznou mierou ovplyvniť kvalitu kvasu a následne aj kvalitu ovocného destilátu. Čo by sme podotkli je fakt, že voľne položený vrchnák nám nezachytí unikajúcu arómu z kvasu. Voľne položeným vrchnákom nezabránime ani prístupu atmosferického kyslíka, ktorý je pre samotné kvasenie nežiadúci.
Aký je rozdiel medzi kvasom, ktorý zrel s prístupom atmosférického kyslíka a bez jeho prístupu?
Zavrieť sud na pevno pomocou vrchnáka sa neodporúča, nakoľko z kvasu počas chemického procesu uniká oxid uhličitý (CO2). Preto je nutné súd uzatvoriť tak, aby sme zabránili prístupu atmosferického kyslíka do kvasu a z kvasu umožnili unikať oxidu uhličitému.
Praktická ukážka.
Ak máte podobné skúsenosti, tak nám napíšte na info@palenice.sk alebo nižšie dole do komentára. Tešíme sa na vaše názory alebo príklady, ako zakladáte kvas vy.
Váš Palenice.sk tím.
Text, video: Palenice.sk tím, foto: pixabay.com
franto
23. júla 2017 @ 11:15
marhule kvasia už nejakýí den a ked zoberiem trosku na odskusanie ci horí tak nehorí ale vidiet ze sa parí z lievika co je pricina a ci bude stoho nieco vysvetlite my podrobny postup kvasenia lebo každy ma iny pristup ku kvaseniu jeden tvrdí že ma bit kolač druhy že to treba miešat každý den tak ako to je podla spravnosti dakujem za radi a ostavam s pozdravom 0905274604 ešteraz dakujem
franto slavik
23. júla 2017 @ 11:18
marhule kvasia už nejakýí den a ked zoberiem trosku na odskusanie ci horí tak nehorí ale vidiet ze sa parí z lievika co je pricina a ci bude stoho nieco vysvetlite my podrobny postup kvasenia lebo každy ma iny pristup ku kvaseniu jeden tvrdí že ma bit kolač druhy že to treba miešat každý den tak ako to je podla spravnosti dakujem za radi a ostavam s pozdravom 0905274604 ešteraz dakujem
EDITA MORAVCOVA
21. januára 2019 @ 13:19
JA OSOBNE POUZIVAM PLASTOVE SUDY S PATENTNIMI UZAVERMI V KTORYCH MAM NA VRCHNAKOCH NAVRTANE OTVORY PRIEMER 10 MILIMETROV DO KTORYCH MAM VSADENE PLASTOVE HADICKY ako BUBLATKO A TO MAM ZALOZENE A PONORENE DO PLASTOVEJ FLASE cca1.5 LITRA KED PRESTANE „BUBLAT“ JE TO UZ VYKVASENE PREMERAM SI TO PRIPADNE SI TO DAM ZMERAT A UZ LEN CAKAT NA PALENIE PO TOMTO PROCESE HADICKY VYTIAHNEM A OTVORY ZATRIEM PLASTELINOU