Je čas pálenia kvasov a otázka, ktorú sme dostali od nášho čitateľa je viac než aktuálna. „Páli“ ho situácia, ktorá sa stala po vypálení slivkového kvasu.
„Môžete mi poradiť s problémom, ktorý sa stal po vypálení? Zakupujem po dlhšie roky slivky v sadoch pri Senci, tento rok sa pridal aj známy. Obaja sme založili kvas tým istým spôsobom. Uskladnenie v rovnakých podmienkach a vypálenie v ten istý čas. No každý v inej pálenici. Problém nastal, že slivovica známeho si zachovala vôňu aj chuť dobrého destilátu a moja pálenka vypálená v inej pálenici, má veľmi málo výraznú vôňu a chuť je jemná. Pálenice fungujú na rovnakom princípe, plynové kotle a prepaľuje sa dvakrát. Slivky pustili bez pridania cukru celkom nadpriemerných 14 litrov na meter, nebol dôvod aby bol kvas zlý. Neviem si však vysvetliť, ako je možné, že moja pálenka po vypálení má veľmi málo výraznú vôňu a chuť. Je možné, že došlo ku chybe pri pálení prípadne, že môže ísť o iné faktory?“
O odpoveď sme požiadali dlhoročného odborníka na pestovateľské pálenie ovocia Dpt. Jozefa Beňa st. Jeho celú odpoveď sme spracovali do videa, ktoré uvádzame nižšie.
Zásady pálenia kvasu
Zhrnieme niekoľko tipov a odporúčaní, na čo by ste si mali dávať pozor a na čo nezabudnúť, pri príprave dobrého ovocného destilátu:
- nielen príprava kvasu a druh ovocia majú vplyv na výsledný ovocný destilát
- rozhoduje aj postup v pestovateľskej pálenici a „kumšt“ majstra páleníka
- sledujeme úkvapy – správne oddelenie metanolu (metylalkoholu) od jadra – I. fáza
- koštovanie v pálenici – priebeh subjektívneho posudzovania chuti ovocného destilátu
- vyhodnocujeme dokvapy – odhad ukončenia destilácie – koľko litrov ešte pustiť – III. fáza
- aj v poslednej fáze destilácie má vplyv na chuť ovocného destilátu nezrelé ovocie – kyslý destilát
Zo spomenutých odporúčaní veľa záleží na subjektívnom posúdení. Stretli sme sa veľakrát s tým, že pestovatelia neodhadli čas odstavenia destilácie a pustili si aj (hovoríme:,,že potiahli až do…) z dokvapu a ich výsledný destilát bol kyslý. Nemal dobrú chuť. Bolo cítiť kyseliny.
Všetky tieto úkony sa vykonávajú v pestovateľskej pálenici a to v spolupráci s páleníkom. On je zodpovedný za priebeh destilácie. Na druhej strane, zo zle pripraveného kvasu nie je možné pripraviť dobrý ovocný destilát. Ak je však kvas pripravený dobre a v jednej pálenici bol vypálený z neho ovocný destilát s príjemnou chuťou a vôňou, je predpoklad, že výsledok v druhej pálenici mal byť rovnaký.
Odporúčame, pozrieť si postup prípravy slivkového kvasu.
Ak máte podobné skúsenosti, napíšte nám na info@palenice.sk alebo nižšie dole do komentára. Tešíme sa na vaše názory alebo otázky.
Váš Palenice.sk tím.
Text, video: Palenice.sk tím, foto: palenice.sk, pixabay.com