Pálenica Kocúrany začína novú sezónu.

KOCÚRANY. Pálenice na Hornej Nitre pociťujú nedostatok ovocia už v tomto období. Pomaly začína sezóna, prvé ovocie, ako sú čerešne, višne, následne marhule a broskyne by už mohli skončiť v kvase. Ale tento rok bude poznačený jeho nedostatkom. Pálenica Kocúrany nie je výnimkou. Ovocie v sadoch na Hornej Nitre jednoducho chýba. Pomôcť by mohli sady a pestovatelia mimo regiónu. A to je vždy neľahká úloha. Svoje o tom vie aj majster pálenik Jaroslav Gatial.

„Situácia je zložitá. Hľadáme ovocie pre pestovateľov. Rozhodili sme kontakty na rôzne miesta a dávame informácie pre pestovateľov, kde nájdu vhodné odrody ovocia. Zistili sme, že mrazy postihli nielen náš kraj, ale aj niektorých našich tradičných dodávateľov. Z tohto dôvodu sme tento rok pripravili novinku pre všetkých, ktorí budú mať záujem o vypálenie kvalitného ovocného destilátu. Profesionálne založíme kvas z kvalitného ovocia, ako sú slivky, jablká, marhule, čerešne, višne a iné. Ovocia je pomenej, preto v tomto roku bude nutné zakladať len kvalitné kvasy. Verím, že na základe kvalitne založených kvasov vypálime aj kvalitné ovocné destiláty. A tie následne získajú aj ocenenia.“

Pálenica Kocúrany bola začiatkom tohto roku úspešná. Pálenik Jaroslav Gatial získal na prvom ročníku Pálenô Matúša Čáka v Trenčíne strieborný diplom za slivovicu ročník 2015.

Jaroslav Gatial so strieborným diplomom za slivovicu.
Jaroslav Gatial so strieborným diplomom za slivovicu.

Pre viac informácii o pálenici

Pálenica Kocurany
 

Text, foto: Pálenice tím, pixabay